Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie biszkoptów – 120g
1 i 1/2kg naturalnego jogurtu
250g czarnych jagód, umytych i osączonych
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
10 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Galaretka:
150g czarnych jagód, umytych i osączonych
sok wyciśnięty z pół cytryny
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki zimnej wody – w temperaturze pokojowej
Ciasto:
1. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie odstawiać do ostygnięcia (na około 10-15 minut).
Ciasto:
1 opakowanie biszkoptów – 120g
1 i 1/2kg naturalnego jogurtu
250g czarnych jagód, umytych i osączonych
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
10 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Galaretka:
150g czarnych jagód, umytych i osączonych
sok wyciśnięty z pół cytryny
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki zimnej wody – w temperaturze pokojowej
Ciasto:
1. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie odstawiać do ostygnięcia (na około 10-15 minut).
2. Blaszkę o wymiarze 25x25cm wyłożyć folią spożywczą i poukładać w niej biszkopty. Jeśli nam parę zostanie, to proszę je rozkruszyć i wypełnić nimi odstępy pomiędzy biszkoptami.
3. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.
4. Jogurt przełożyć do dużej miski, wlać mus jagodowy, wymieszać. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i rozmieszać. Następnie całość wlać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać łyżką. Masę jogurtową wstawić na parę minut do lodówki, aby zrobiła się gęsta (trzeba uważać i doglądać, żeby nie stężała w misce). Gdy zrobi się gęsta przelać, ją na biszkopty w blaszce i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Galaretka:
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w około 1/4 szklanki gorącej wody.
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w około 1/4 szklanki gorącej wody.
6. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, sok z cytryny, 2/3 szklanki zimnej wody i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Całość przelać na stężałe ciasto jogurtowe i znów blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).
ja nigdy nie lubilam ciast :( jakos nie wiem, po prostu nigdy nie lubilam tortow i ciast! jedynie szarlotka mi zasmakowala!
OdpowiedzUsuńhttp://kamoop.blogspot.com <-klik
ale smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty ma coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńMniam, z jagodami, wielbie ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńwyglada idealnie na lato <3
OdpowiedzUsuńno aż trójwarstwowe! super!:)
OdpowiedzUsuńchyba upiekę go z mamą :D
OdpowiedzUsuńMniam aż chce się upiec ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mokre ciasta, omom. Chyba jutro zrobie snicersa :l Ogólnie zmieniło się tu u Ciebie, pamiętając wygląd bloga sprzed powiedzmy roku, zmieniło się bardzo.
OdpowiedzUsuńhttp://manzulog.blogspot.com/2015/07/nie-badz-bucem.html
pysznie wyglada :3
OdpowiedzUsuńhttp://feel-that-moments.blogspot.com/
Muszę zrobić:-) wygląda tak pysznie ♡
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być przepyszne! ♥
OdpowiedzUsuńadgam.blogspot.com
Tak pysznie wygląda aż ochotę mam na ciacho;)
OdpowiedzUsuńo matko, ale pysznosci
OdpowiedzUsuń16lipca.blogspot.com
Ooo jaa! Jak to smacznie wygląda! Zjadłabym od razu!!! Mniam! Podoba mi się u Ciebie! Obserwuję :*
OdpowiedzUsuńwritten-by-life.blogspot.com
Wygląda naprawdę smakowicie! :3
OdpowiedzUsuńJeju a ja wlasnie pierwszy dzien na diecie ;( ♥ mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
http://mariettasophia.blogspot.be/
te ciasto wygląda obłędnie - koniecznie muszę takie zrobić ! :D
OdpowiedzUsuńwana-wanaa.blogspot.com