v

piątek, 10 lipca 2015

na słodko

Cześć! Dawno nie było niczego z kategorii gotowania czy pieczenia. Wczoraj moja mama zrobiła przepyszne ciastko, jakie przypadkowo znalazłam na Facebooku i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, bo jest wyśmienite! W zasadzie idealne na poprawę nastroju w taką pogodę. :)
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie biszkoptów – 120g
1 i 1/2kg naturalnego jogurtu
250g czarnych jagód, umytych i osączonych
5-6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
10 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Galaretka:
150g czarnych jagód, umytych i osączonych
sok wyciśnięty z pół cytryny
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
2/3 szklanki zimnej wody – w temperaturze pokojowej

Ciasto:
1. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie odstawiać do ostygnięcia (na około 10-15 minut).
2. Blaszkę o wymiarze 25x25cm wyłożyć folią spożywczą i poukładać w niej biszkopty. Jeśli nam parę zostanie, to proszę je rozkruszyć i wypełnić nimi odstępy pomiędzy biszkoptami.
3. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.
4. Jogurt przełożyć do dużej miski, wlać mus jagodowy, wymieszać. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i rozmieszać. Następnie całość wlać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać łyżką. Masę jogurtową wstawić na parę minut do lodówki, aby zrobiła się gęsta (trzeba uważać i doglądać, żeby nie stężała w misce). Gdy zrobi się gęsta przelać, ją na biszkopty w blaszce i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Galaretka:
5. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając, w około 1/4 szklanki gorącej wody.
6. Jagody zmiksować na mus, dodać do nich cukier puder, sok z cytryny, 2/3 szklanki zimnej wody i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Całość przelać na stężałe ciasto jogurtowe i znów blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).          
                                                                                            ŹRÓDŁO
Smacznego! :)
I udanego dnia! :)

21 komentarzy:

  1. ja nigdy nie lubilam ciast :( jakos nie wiem, po prostu nigdy nie lubilam tortow i ciast! jedynie szarlotka mi zasmakowala!

    http://kamoop.blogspot.com <-klik

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty ma coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, z jagodami, wielbie ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada idealnie na lato <3

    OdpowiedzUsuń
  5. no aż trójwarstwowe! super!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba upiekę go z mamą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam aż chce się upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie mokre ciasta, omom. Chyba jutro zrobie snicersa :l Ogólnie zmieniło się tu u Ciebie, pamiętając wygląd bloga sprzed powiedzmy roku, zmieniło się bardzo.
    http://manzulog.blogspot.com/2015/07/nie-badz-bucem.html

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wyglada :3

    http://feel-that-moments.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić:-) wygląda tak pysznie ♡

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak pysznie wygląda aż ochotę mam na ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  12. o matko, ale pysznosci
    16lipca.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo jaa! Jak to smacznie wygląda! Zjadłabym od razu!!! Mniam! Podoba mi się u Ciebie! Obserwuję :*
    written-by-life.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeju a ja wlasnie pierwszy dzien na diecie ;( ♥ mniam

    pozdrawiam,
    http://mariettasophia.blogspot.be/

    OdpowiedzUsuń
  15. te ciasto wygląda obłędnie - koniecznie muszę takie zrobić ! :D

    wana-wanaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde odwiedziny, obserwację i komentarz. ♥
Z pewnością odwiedzę Twojego bloga, więc nie musisz się reklamować.
Spam, obraźliwe i chamskie komentarze nie będą akceptowane.
Nie uznaję obserwacji za obserwacji i komentarza za komentarz.
:)